Stuur ons een bericht
Menu Sluiten
Categorieën bekijken

inbouwsysteem

2 min lezen

Inbouwsystemen voor een lamellenafdekking #

Een inbouwsysteem is de meest esthetische en luxe optie voor een lamellenafdekking. Hierbij wordt de rvs oprolbuis direct in het zwembad geïntegreerd en met beugels aan de wand bevestigd. Dit systeem biedt een strakke afwerking en zorgt ervoor dat de oprolbuis vrijwel onzichtbaar is wanneer de afdekking open is.

Bij het installeren van een ingebouwd oprolsysteem zijn er twee gangbare posities: aan de oppervlakte van het zwembad of volledig geïntegreerd onder water. De keuze hangt af van of het zwembad nieuw wordt aangelegd of dat de afdekking in een bestaand bad wordt geïnstalleerd.

Inbouwsystemen met onzichtbare afwerking #

Waterterras Classic #

Een waterterras is dé manier om je lamellendek slim en onzichtbaar op te bergen. Het oprolsysteem wordt verwerkt in een ondiepe waterzone en kan naadloos worden geïntegreerd met een bouwkundige inlooptrap. Zo blijft je zwembad strak en opgeruimd zonder concessies te doen aan design of gebruiksgemak.

Het terras is gemaakt van duurzaam kunststof, met een stevige composiet of RVS316L balk en een tussenmuur. Dit zorgt voor een onderhoudsvriendelijk en veilig antislipoppervlak. Voor een luxe uitstraling is een afwerking met natuursteen ook mogelijk. Verkrijgbaar in wit, lichtgrijs en antraciet, blijft het materiaal kleurvast en stijlvol.

Geschikt voor zwembaden tot 6×15 meter, met de mogelijkheid voor maatwerk bij andere afmetingen.

inbouwsysteem

Afdekking aan de oppervlakte van het zwembad #

In bestaande zwembaden wordt de oprolbuis vaak net onder het wateroppervlak geplaatst. Dit is de meest eenvoudige optie, omdat er geen doorvoer voor de elektrische bekabeling in de bodem aanwezig is en hak- en breekwerk beperkt blijft. De oprolas wordt discreet weggewerkt onder een afdekking die eenvoudig toegankelijk blijft voor onderhoud.

Voorbeeld van inbouwnis voor lamellenafdekking zwembad
Inbouwmodel met een vlonder afwerking
Inbouwnis met terras aan bovenzijde en opening voorzijde
Inbouwnis met vaste toplaag en opening aan voorzijde

Bij nieuwbouwzwembaden kan de oprolbuis worden geïnstalleerd in een aangebouwde nis aan de korte zijde van het bad. Dit kan worden afgewerkt met een terrasafdekking van hout, composiet of natuursteen. De bovenkant van de nis blijft bereikbaar voor eventuele inspectie en onderhoud. De keerwand, of een doorlopende gemetselde constructie, zorgt ervoor dat de oprolbuis veilig en stevig op zijn plaats blijft.

Waterterras: de moderne oplossing #

Een van de meest luxe en geïntegreerde oplossingen voor een ingebouwde lamellenafdekking is het zogenaamde waterterras. Hierbij wordt de oprolas onder een bouwkundige inlooptrap of op de bodem van het zwembad geplaatst. Dit creëert niet alleen een visueel strakke afwerking, maar biedt ook extra functionaliteit.

afdekking met waterterras en natuursteen afwerking
Voorbeeld van een waterterras met natuursteen
inbouwsysteem
Nog een voorbeeld van lamellen onder een trap
afdekking zwembad met aangebouwde inlooptrap
Voorbeeld van afdekking onder een zwembadtrap

Vroeger werd deze oplossing vaak uitgevoerd met een kunststof hoekkap op een rvs frame met verwijderbare platen. Tegenwoordig wordt vaker gekozen voor een afwerking met natuursteen of composiet. Dit biedt een duurzamere en esthetisch aantrekkelijkere oplossing die perfect aansluit bij de rest van het zwembad. Daarnaast maakt de flexibele plaatsing het mogelijk om de afdekking onder een traptrede te integreren of als sta- of speelfunctie voor kinderen te gebruiken.

Omdat het systeem slechts een muurtje en een rvs balk nodig heeft, zijn de mogelijkheden in ontwerp bijna onbeperkt. Dit maakt het waterterras een aantrekkelijke keuze voor wie een volledig geïntegreerde en functionele oplossing zoekt.

Buismotor of externe motor van zwembadafdekking vervangen #

Wanneer de lamellen van je rolluik nog goed zijn, maar het oprollen niet meer werkt kan het zijn dat je enkel de motor hoeft te vervangen. Er zijn 2 verschillende soorten motoren op de markt.

Een externe motor voor je afdekking is een betrekkelijk ouderwetse manier van oprollen. Je hebt namelijk een aangebouwde put nodig. Grondwater kan de motor onder water zetten en dan zal deze direct kapot zijn. Vervanging is echter betrekkelijk eenvoudig.

Een buismotor is een stuk lastiger, maar zeker niet onmogelijk. Het probleem is dat elke fabrikant een eigen afmeting en profiel van de oprolbuis levert. Een buismotor kan dus te groot of te klein zijn. Gelukkig kan een handig bedrijf met ervaring veel voor je betekenen.

Hou ook rekening met de vervanging van de besturing en voeding. Niet elke motor wordt op dezelfde manier aangestuurd en heeft dus een nieuwe besturingskast nodig. Deze wordt meestal samen met de nieuwe motor geleverd en voor je aangesloten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Ga naar het aanvraagformulier en ontvang snel een op maat gemaakte offerte voor je zwembad