Stuur ons een bericht
Menu Sluiten
Categorieën bekijken

soorten lamellen

7 min lezen

Bij de aanschaf van een afdekking of rolluik maak je een keuze voor een specifieke lamel op je zwembad. Elk type lamel heeft voor- en nadelen in bijvoorbeeld gebruik en levensduur. Welke soorten zijn verkrijgbaar en welke past het beste bij jou?

Soorten lamellen voor een zwembadafdekking #

Grofweg zijn er twee verschillende soorten materiaal voor een lamel. De lamellenafdekking in pvc is al lang op de markt, maar wordt steeds minder verkocht. Het is een relatief goedkope optie, maar met beperkte kwaliteit en levensduur.

Polycarbonaat is later op de markt gekomen en in de loop der jaren steeds populairder geworden. Dit kunststof is eigenlijk onverwoestbaar en zeker het overwegen waard. Deze variant is altijd transparant en vaak voorzien van een solar functie voor de opwarming van je zwembad.

Laten we de verschillen en overeenkomsten nog eens nader beschrijven.

Pvc lamellen of rolluik voor een zwembad #

Polyvinylchloride (pvc) is een veel voorkomende kunststof bij zwembaden. Niet alleen worden er lamellen van gemaakt, ook de zwembadfolie is vrijwel altijd van pvc. Pvc heeft helaas een beperkte levensduur en hard redelijk snel uit door inwerking van zonlicht en bv chloor in het water.

De levensduur is tussen de 8 en 10 jaar. De garantie is 3 jaar. Na deze periode wordt pvc snel broos en kwetsbaar en raakt snel beschadigd door bijvoorbeeld hagel.

Pvc lamel in wit of grijs #

Onze PVC lamellen van 60 mm, verkrijgbaar in wit en grijs, combineren een moderne uitstraling met uitstekende isolatie, waardoor warmteverlies tot een minimum wordt beperkt. Ze zijn geschikt voor zowel binnen- als buitenzwembaden en zorgen niet alleen voor een stijlvolle afwerking, maar ook voor extra gebruiksgemak.

Dankzij de geavanceerde sleuventechniek en de CleanFree einddop krijgen algen minder kans zich op te hopen, waardoor de lamellen gemakkelijker schoon te houden zijn en langer mooi blijven. Dit draagt bij aan een hygiënisch en onderhoudsvriendelijk zwembadsysteem.

Onze lamellen worden geproduceerd met een innovatief lasproces, waarbij de lamel en de einddop naadloos met elkaar worden verbonden. Hierdoor blijft de luchtvochtigheid in de lamellenkamers tot een minimum beperkt en ontstaat de sterkste verbinding op de markt. Dit garandeert een 100% waterdichtheid, zelfs na drie jaar gebruik.

Hoewel deze lamellen veel voordelen bieden, zijn ze minder bestand tegen hagel. Daarom adviseren wij extra voorzichtigheid in gebieden waar zware weersomstandigheden kunnen voorkomen.

soorten lamellen

Voorbeelden pvc lamellen #

Polycarbonaat afdekking voor een zwembad #

De beste optie voor een afdekking is een polycarbonaat uitvoering. Dit kunststof is echt heel stevig en gaat een stuk langer mee dan de pvc variant. De aanschaf is hoger in prijs, maar daar krijg je wel echt een betere afdekking voor.

Uiteraard kent polycarbonaat alle voordelen van een pvc afdekking, maar wat krijg je er nog meer voor?

  • 3 waterdichte gesloten kamers, met een profielbreedte van 60mm.
  • Mooie einddoppen in bijpassende kleuren, minder kalkaanslag door snelle waterafvoer.
  • Zeer hoge uv bestendigheid.

Levensduur van een polycarbonaat afdekking #

De exacte levensduur is niet te voorspellen. Dit heeft echt te maken met de waterkwaliteit en de hoeveelheid zonlicht. Maar polycarbonaat is zeer uv bestendig en is dus goed toe te passen op je zwembad. Je krijgt niet voor niets 5 jaar garantie en 1 jaar extra met de extra uv bescherming.

Zorg wel dat de watertemperatuur niet boven de 35 graden uitkomt. Dit maakt het kunststof zacht en dan raakt het sneller beschadigd. De garantie zal dan ook vervallen indien dit gebeurt.

Verschillende polycarbonaat lamellen – anti condens #

Tegenwoordig zijn er veel verschillende kleuren lamellen leverbaar. Door een kleur toe te voegen aan de toplaag zie je minder de condensvorming die vrijwel altijd optreedt binnen de lamellen. Zeker door de heldere structuur van polycarbonaat zie je zonder deze coating heel duidelijk. Welke varianten zijn er zoal leverbaar?

Solar functie van de polycarbonaat afdekking #

Polycarbonaat lamellen met een donkere onderzijde zijn ontworpen om maximaal warmte over te dragen aan het zwembadwater. De donkere laag absorbeert zonlicht en zet dit direct om in warmte, waardoor het water sneller op temperatuur komt. Dit maakt ze een efficiënte en energiezuinige keuze voor zwembadverwarming.

Waarom kiezen voor een donkere onderzijde?

Snellere opwarming – De donkere laag absorbeert zonnewarmte en geeft deze direct af aan het water
Minder energieverbruik – Bespaar op verwarmingskosten door optimaal gebruik te maken van zonne-energie
Langer warm zwemwater – De warmte blijft beter behouden, vooral in combinatie met een afdekking ‘s nachts
Geschikt voor diverse klimaten – Werkt ook goed bij wisselend weer en gedeeltelijke bewolking

De verschillen tussen een pvc en polycarbonaat afdekking #

Je kan al opmaken uit de specificaties dat polycarbonaat beter is dan pvc. Het gaat langer mee en heeft een strakkere ‘look’. Maar waar zit het verschil nu daadwerkelijk in? Dat heeft met drie factoren te maken.

  • pvc is minder goed bestand tegen uv licht. Dit maakt het kunststof broos en daardoor kwetsbaar. Polycarbonaat gaat daarom gewoonweg langer mee.
  • polycarbonaat is slagvast. Dat betekent dat als er een fysieke impact op de lamel komt dan kan deze variant meer hebben dan pvc. Denk dan aan een zwaar object dat het bad invalt of specifieker een flinke hagelbui. Hagel beschadigt elk jaar duizenden afdekkingen op zwembaden.
  • polycarbonaat trekt bijna niet krom. Leg een pvc solar lamel in de zon op de grond en hij is heel snel krom getrokken. De lamel heeft de koeling van het water nodig om niet kapot te gaan. Hoewel een polycarbonaat lamel ook grenzen heeft is de kans op deze beschadiging veel en veel minder groot.

Anti alg functie in een lamellenafdekking #

De lamellen zijn vaak te voorzien van een anti algen functie. Door toepassing van een innovatieve sleuventechniek in onze lamellen ontstaat verversing en doorstroming in de lamel, en doordat het zwembadwater met chemicaliën wordt behandeld worden algen afgebroken en afgevoerd. Bij het openen en sluiten van de afdekking stroomt water via de sleuven in roterende beweging door de koppelkamer van de lamel. Het water tilt het vuil op en voert het af. Een slimme oplossing op basis van zelfreinigend vermogen. Het afvoeren van het vuil en de algen wordt nog eens extra beïnvloed door onze speciale einddoppen.

Afdekking vervangen bij scheuren van de lamellen #

Elke zwembadlamel heeft een kunststof verbinding met de andere lamellen. Hierdoor kan een afdekking worden opgerold. Helaas is dit niet het sterkste punt bij een afdekking.

Vaak zie je dan ook dat de verbinding op een gegeven moment loskomt van de lamel. Hierdoor ontstaat een scheur en opening in de afdekking en kan je deze eigenlijk niet meer open of dicht doen. De oorzaak kan je vinden bij ouderdom en het broos worden door chloor en uv licht. Hierbij ook weer de opmerking dat polycarbonaat langer meegaat, ook bij de verbindingen.

Soms krijg je wat extra lamellen op voorhand geleverd bij de aankoop, of zitten er een paar extra lamellen bij de oprolbuis gemonteerd. Je kan in eerste instantie de kapotte lamellen verwijderen. Je hebt dan met een beetje geluk nog voldoende lamellen over. Hou er wel rekening mee dat de veroudering geschiedt bij de hele afdekking en wellicht gaan er binnen korte tijd meerdere verbindingen kapot.

Het is dan ook verstandig te starten met de oriëntatie op een nieuwe lamel. Dit kan bijvoorbeeld door het aanvragen van een vrijblijvende offerte.

Kapotte afdekking of rolluik door hagel? #

De laatste jaren is het weer wat extremer geworden in Nederland en België. Meer hete dagen, maar ook meer neerslag. Hierbij zie je ook meer en stevigere hagelbuien verschijnen.

Het beste is om de afdekking zoveel mogelijk op te rollen en te beschermen als deze niet onder een kap verborgen zit. Zo voorkom je in ieder geval schade. Helaas ben je niet altijd thuis en zie je ook niet elke hagelbui aankomen.

Veel afdekkingen van polycarbonaat worden verkocht met een weerstand op hagelstenen tot wel 5 cm. Pvc is echter minder sterk en deze gaan dan ook zeker kapot bij een stevige bui. Zeker als in de loop der jaren de weekmaker wat uit het kunststof is gegaan. Maar ook polycarbonaat heeft grenzen en soms gaan er met één hagelbui vele afdekkingen kapot, met wekenlange wachttijden op vervangingslamellen als gevolg.

Je ontkomt er niet aan om de gehele afdekking te vervangen. Kies dan ook meteen voor een andere lamel die aansluit bij jouw budget en wensen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Ga naar het aanvraagformulier en ontvang snel een op maat gemaakte offerte voor je zwembad