Stuur ons een bericht
Menu Sluiten
Categorieën bekijken

veelgestelde vragen warmtepomp

< 1 min lezen

Vragen over een warmtepomp #

zwembadwarmtepomp #

  • Wat doet de flow switch van een warmtepomp?

    De warmtepomp op een zwembad wordt alleen ingeschakeld wanneer er water door de warmtewisselaar stroomt. Enkel dan kan er warmteoverdracht plaatsvinden.

    Een warmtepomp staat dan eigenlijk altijd op stand-by. Als de zwembadpomp gaat lopen wordt de flow switch in de warmtepomp door de stroming (flow) opzij geduwd. Nu ontstaat er een gesloten relais die een seintje geeft naar de besturing. De besturing weet nu dat er opwarming kan plaatsvinden.

    Als de thermostaat en de gewenste watertemperatuur verschillen gaat de warmtepomp aanslaan en het water verwarmen. Of eventueel afkoelen als dat gewenst is.

    Problemen met de flow switch #

    Als een zwembadwarmtepomp niet functioneert is het belangrijk om eerst te kijken naar de flow switch. Als deze kapot is zal de pomp geheel niet meer inschakelen en dus niet verwarmen. Helaas is het bij veel merken een zwak onderdeel en moet soms vervangen worden.

    Wat kan behalve een defect nog meer een oorzaak zijn? Als de bypass niet goed is ingesteld kan er teveel of te weinig flow in de wisselaar optreden. Dan zal de switch niet goed werken.

  • Kan ik een warmtepomp ook in de winter gebruiken?

    Het antwoord op deze vraag is eigenlijk heel eenvoudig: nee. Een warmtepomp heeft in de winter namelijk een erg slecht rendement. De hoeveelheid energie in de lucht is minimaal. Hierdoor is de efficeny erg laag, oftewel het energieverbruik neemt heel erg toe. Dat betekent dus dat je een hele hoge electriciteitsrekening krijgt en daar zit niemand op te wachten volgens ons. Daarvoor heb je immers geen warmtepomp aangeschaft.

    Er zijn leveranciers die claimen apparatuur te leveren die je ook onder het vriespunt kunt gebruiken, maar zoals gezegd, raden wij dit ten stelligste af. Ook voor een binnenzwembad raden we het niet aan je warmtepomp te gebruiken. Oriënteer je hiervoor op andere moderne manieren van verwarmen.

  • Heb ik een bypass nodig op mijn warmtepomp?

    Ja, dat is nodig. Elke warmtepomp heeft een optimale flow voor de betreffende warmtewisselaar. Zie hiervoor de sectie: aansluiten van een warmtepomp.

    Full-flow warmtepompen #

    Het afstemmen van de optimale flow op de betreffende warmtewisselaar gebeurd door een kogelkranen. Ook om je pomp in de winter af te sluiten of om je pomp te onderhouden, is het makkelijker als je een bypass gebruikt. De full-flow pompen van onder andere het merk DURA+ werken ook prima met een bypass. We raden dit dan ook altijd aan.

  • Wat is de beste plaats voor een warmtepomp?

    Na de zandfilter, maar voor de waterbehandeling, middels een bypass op de retourleiding naar het zwembad. De ventilator heeft voldoende luchtstroom nodig voor een effectieve werking.

    Daarbij wil je de warmtepomp zoveel mogelijk uit het zicht plaatsen, maar wel bereikbaar voor onderhoud en winterklaar maken. Wat betreft geluidsniveau kan je de unit het beste zo ver mogelijk weg plaatsen van je terras. Maar denk ook aan de buren.

    Opties bij een warmtepomp #

    In de praktijk heb je maar enkele opties. Zorg dat de leidingen zo kort mogelijk blijven in verband met de afkoeling. Op het dak plaatsen kan wel met een juiste zwembadpomp, maar de warmtepomp dient wel toegankelijk te zijn. Het is handig dan een externe besturing te plaatsen, of de bediening met een wifi verbinding op te zetten.

    Verder werken ze autonoom en staan ze standby totdat er warmte nodig is (of koeling) en er een flow is in de leidingen.

  • Is er een warmtepomp die ook tapwater kan verwarmen?

    Standaard warmtepompen voor zwembaden hebben helaas geen functie voorzien om tapwater te verwarmen. De warmtepompen werken namelijk met een gesloten systeem en op relatief lage temperaturen. Wat je wel kan doen, is een kleine boiler aanschaffen die je tapwater kan verwarmen.

    Douche bij zwembad #

    Ook is het niet mogelijk om een douche aan te sluiten op een warmtepomp. Aangezien het circuit gesloten is kan je hier geen kraan op aansluiten. Ook zou de opbrengst te laag zijn. De ingaande temperatuur is namelijk maar 1 graad lager dan de uitgaande temperatuur.

    Wil je dus warm water uit de kraan bij je zwembad of in de tuin? Dan moet je een boiler of elektrische waterkoker nemen.

0 reacties

  1. Jan King

    Mijn warmtepomp geeft geen warmte af. Wel slaat de ventilator aan als de pomp te veel water doorgeeft. Ik regel dit met de bypass.
    Kan het zijn dat de flow meter kapot is?
    Hoe check ik dit?

    • Maurice van den Heuvel

      Ik zou deze vraag even op mijn forum zwembadforum.eu stellen. Daar kan dan wat dieper worden ingegaan op type en situatie. Deze website is niet echt hier voor bedoeld.

  2. ALEX GYSEL

    Beste
    Graag had ik ook wat informatie gekregen voor een warmtepomp die het heel jaar door ons zwembad van 78 m3 met een semi-lage overkapping, waaronder nog gezwommen kan worden, zwembaar te behouden met een temperatuur van ongeveer 26°C.

  3. Didier Damiaens

    Wat raden jullie mij aan, Ik wil zwemmen in de winter tot temperaturen tot 0 graden.
    Nu heb ik een Zodiac PX50/5 warmtepomp werkt perfect tot 5 graden daaronder bevriest ze zichzelf aan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Ga naar het aanvraagformulier en ontvang snel een op maat gemaakte offerte voor je zwembad