Stuur ons een bericht
Menu Sluiten
Categorieën bekijken

bediening zandfilter

2 min lezen

Waarvoor gebruik je een zandfilter bij een zwembad? #

Een zandfilter is bij elk zwembad onmisbaar. Je hebt ze in alle maten, soorten en prijzen.

Het werkingsprincipe van een zandfilter is als volgt: het water stroomt van boven naar onder door een zandbed. Alle onzuiverheden die groter zijn dan de ruimte tussen de zandkorrels (zoals vliegen en zaadjes) worden tegengehouden. Onzuiverheden die kleiner zijn (algen, opgeloste stoffen) worden niet tegengehouden door het zandbed.

We hebben een uitgebreid overzicht geschreven over het aansluiten van de zandfilter elders op onze website.

De naam zandfilter is een beetje verwarrend tegenwoordig. Je vult namelijk het vat bijna nooit meer met zand, maar met glas. Vroeger had je kristal-kwartszand als filtermedium. Denk dan aan water wat in de duinen goed gefilterd onder het zandbed wordt opgevan- gen voor drinkwater. Zo werkt een zandfilter ook. Zand heeft als nadeel dat het snel ook kleine deeltjes opneemt en dan aan elkaar gaat plakken. Zo gaat de werking van het zand al na 2 jaar echt achteruit en kan je het het beste elke 5 jaar vervangen, zo niet eerder.

Hoe bedien je een zandfilter? #

Een zandfilter plaats je direct achter de zwembadpomp. Elk filter heeft een bediening waarmee je de richting van de waterstroom kan bepalen:

  • Filtratie: dit is de normale werking van de filter. Het zwembadwater wordt aan de bovenzijde door het zand gepompt en wordt weer schoon aan de onderkant de filter uitgeperst.
  • Backwash: wanneer het zandfilter veel vuil heeft opgenomen, wordt het tijd om deze te reinigen. Je ziet dit ook aan de oplopende drukmeter op de klep. Door het omzetten van de klep stroomt het water van onderuit door het vat naar boven en dit vuile water gaat naar de aansluiting op de riolering.
  • Rinse: gebruik je na de backwash. Het filtermedium wordt weer teruggeplaatst en het restant vuil in de leidingen gaat alsnog naar de riolering.
  • Circulatie: nu pomp je het water rond zonder door het filtermedium heen te gaan. Gebruik je soms voor snelle menging van chemicaliën.
  • Waste: je pompt zwembadwater direct naar de riolering toe. Dit gebruik je als je het zwembad leeg wilt maken voor bijvoorbeeld de winter of grote schoonmaak.
  • Closed: hiermee zijn alle leidingen afgesloten en kan je ook beter de zwembad pomp niet aanzetten.

Zandfilter met zijklep of topklep aansluiting? #

Bij aankoop van een filter heb je vaak de keus voor een topklep of een zijklep (topmount of sidemount) versie. De topklep is wat makkelijker te installeren en iets goedkoper. Bij een zij-aansluiting heb je echter bovenin een grotere opening waardoor het verwis- selen van het filtermedium wat makkelijker gaat. Tegenwoordig heb je met filterglas hier bijna geen last meer van. Het is belangrijk om te kijken welke versie bij jou het beste past qua opbouw en afmeting, of je laat het over aan de installateur. De werking is identiek.

Opties bij een zwembad zandfiltersysteem #

Naast de handmatige klep kan je ook een automatische terugspoelinstallatie aanschaffen. Je hoeft dan niet meer na te denken over dit proces. Een motor draait de klep dan om en doet alles vanzelf. Je zal ook een connectie met de zwembadpomp moeten hebben, want de pomp mag niet aan staan bij het verstellen van de stand. Daarom is zoiets niet goed- koop in aanschaf. Vroeger was dit ook een vrij kwetsbaar onderdeel en als je last had van een storing, kon je de filter zomaar enkele weken niet gebruiken. En dat is hoogzomer niet fijn. Nu zijn er ook automatische kleppen die werken met een kleine compressor en die zijn in de praktijk minder storingsgevoelig. Wel kan het lonen om bij aanschaf te vragen hoe snel ze een defect model voor je kunnen vervangen.

Ook lees je wel eens over hoogbed en half-hoogbed uitvoeringen. Dit zijn varianten op de standaardmodellen, maar hebben in de praktijk dezelfde werking en soms een andere aansluiting. Als er meer glas of zand in gaat, heb je ook verschillende groottes van de deeltjes nodig voor een goede doorstroming, maar je kan dat het beste overlaten aan de leverancier. Hoogbed komt eigenlijk alleen voor bij openbare zwembaden of in een hotel- zwembad.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Ga naar het aanvraagformulier en ontvang snel een op maat gemaakte offerte voor je zwembad