Zwembadrenovatie: Wat komt erbij kijken? #
Een betegeld zwembad met tegels of glasmozaïek kan een stijlvolle en luxe uitstraling geven. Hoewel tegenwoordig steeds meer zwembaden worden uitgevoerd met zwembadfolie, zijn er nog veel baden die volledig betegeld zijn. Helaas gaat geen enkel zwembad oneindig mee en kan na verloop van tijd lekkage ontstaan. Zodra het waterpeil vanzelf begint te zakken, is het tijd om renovatieplannen te maken.
Kan een betegeld zwembad worden voorzien van zwembadfolie? #
Een veelgestelde vraag is of een zwembad met tegels gerenoveerd kan worden met zwembadfolie. Dit is mogelijk, maar niet zonder de nodige aanpassingen. Er zijn namelijk verschillende factoren waar rekening mee moet worden gehouden:
- Gladde ondergrond – Voor een strak en duurzaam resultaat moet de ondergrond volledig glad zijn. Dit betekent dat oneffenheden in de bestaande tegelafwerking moeten worden geëgaliseerd.
- Inbouwdelen vervangen – Bij een zwembadfolie worden inbouwdelen zoals skimmers en verlichting waterdicht bevestigd met een flens en twee pakkingen. In een bestaand tegelbad zijn deze vaak niet voorbereid op deze manier, waardoor vervanging noodzakelijk is. Dit kan betekenen dat er rondom gegraven moet worden.
- Waterdruk achter de folie – Bij voorkeur is de bak van een zwembad met folie niet volledig waterdicht. Dit zorgt ervoor dat eventueel opkomend grondwater kan wegzakken zonder druk op de folie uit te oefenen. Een betegeld zwembad is meestal grotendeels waterdicht, waardoor er een risico bestaat dat water zich ophoopt achter de folie en deze kan gaan drijven.
Een zwembad renoveren: meer dan alleen de bak #
Bij een renovatie draait het vaak niet alleen om de zwembadbak zelf. In veel gevallen zijn ook de PVC-leidingen en de filterinstallatie aan vervanging toe, vooral als deze al jaren intensief gebruikt worden. Daarnaast moet er rekening worden gehouden met de aansluiting tussen de nieuwe folie en de bestaande randafwerking. Dit kan leiden tot extra aanpassingen aan de randtegels en het terras, wat een renovatie complexer maakt dan op het eerste gezicht lijkt.
Een zwembad laten renoveren of vernieuwen? #
Renovatiewerkzaamheden zijn vaak ingrijpender dan men vooraf denkt. De verwachting is soms dat de meeste voorzieningen al aanwezig zijn, waardoor de kosten laag zouden moeten blijven. In werkelijkheid is renovatie echter vaak een onvoorspelbaar proces waarbij onvoorziene problemen kunnen optreden, zoals lekkende leidingen of structurele aanpassingen.
Zwembadspecialisten houden daarom altijd rekening met mogelijke tegenslagen en adviseren soms zelfs om een zwembad volledig te vernieuwen in plaats van gedeeltelijk te renoveren. Dit kan op lange termijn kosten en onderhoud besparen en zorgt ervoor dat het zwembad weer jarenlang probleemloos functioneert. Een gedegen renovatieplan en een realistische inschatting van de werkzaamheden en kosten zijn daarom essentieel bij de keuze tussen renovatie en vernieuwing.