Stuur ons een bericht
Menu Sluiten
Categorieën bekijken

problemen met de warmtepomp

5 min lezen

Een warmtepomp installeren voor je zwembad is een slimme zet. Je zorgt ervoor dat het water altijd lekker op temperatuur is, zonder dat je daar veel ruimte voor nodig hebt – iets wat bij zonnecollectoren vaak wél een aandachtspunt is. Toch roept de installatie van een warmtepomp nog regelmatig vragen op. Hoe sluit je zo’n apparaat correct aan? Waar moet je hem plaatsen? En wat als hij niet doet wat je verwacht?

Veel mensen hebben geen duidelijk beeld van hoe een warmtepomp precies werkt of waar ze op moeten letten bij de aansluiting. Daarom is het handig om wat dieper in te gaan op de meest gestelde vragen en typische problemen die je onderweg tegen kunt komen. Denk aan geluid, capaciteit, plaatsing en natuurlijk het stroomverbruik. Zo weet je precies waar je aan toe bent en voorkom je verrassingen zodra het zwemseizoen van start gaat.

Mijn warmtepomp start niet op in het voorjaar #

Een warmtepomp staat inderdaad meestal buiten tijdens de winter en kan te maken krijgen met strenge vorst. Hierdoor kunnen de schakeltechniek en andere onderdelen kwetsbaar zijn voor weersinvloeden. Als je warmtepomp in het voorjaar niet opstart, zijn hier enkele tips om te controleren:

  1. Controleer de waterstroom van de filterinstallatie: Zorg ervoor dat de zwembadpomp draait en voldoende waterstroom heeft. Als de pomp niet werkt of te weinig water pompt, zal de warmtepomp ook niet opstarten.
  2. Controleer het koudemiddel: Het is normaal dat het koudemiddel in de warmtepomp na verloop van tijd afneemt, omdat de condensor een beetje kan lekken. Hierdoor kan de druk in de compressor afnemen. In veel gevallen kan het (laten) bijvullen van het koudemiddel helpen en wordt het na enkele jaren sowieso aanbevolen.

Het is belangrijk om je warmtepomp goed te onderhouden en te controleren, zodat je er optimaal van kunt genieten. Vergeet ook niet om de warmtepomp tijdens de wintermaanden te beschermen tegen vorst en weersinvloeden, bijvoorbeeld door het plaatsen van een beschermhoes of het isoleren van leidingen.

Mijn warmtepomp valt steeds in storing #

digitale bediening voor de werking van een zwembadwarmtepomp

Een zwembadwarmtepomp kan inderdaad gevoelig zijn voor storingen, zelfs als de leverancier of fabrikant anders beweert. De techniek in het apparaat maakt het geheel kwetsbaar, en de toevoeging van Inverter-technologie kan de kans op storingen vergroten.

Het is onmogelijk om op elke mogelijke storing een antwoord te geven. Gelukkig geven moderne warmtepompen meestal een indicatie van de storing op het bedieningspaneel. Om het probleem te achterhalen, zoek je de specifieke storing op in de handleiding. Als je het zelf kunt oplossen, geweldig! Zo niet, neem dan contact op met de leverancier en ga niet zelf aan de slag met de warmtepomp.

Mocht de verkoper je niet kunnen helpen, dan kun je ook overwegen om een gespecialiseerd servicebedrijf, zoals een koeltechnicus of airconditioningsspecialist, in te schakelen. Zij kunnen je vaak ook helpen bij het oplossen van problemen met je zwembadwarmtepomp.

Aanbevolen producten #

De warmtepomp slaat niet aan, maar geeft geen storing aan #

Het is inderdaad mogelijk dat een probleem met de flow-switch de oorzaak is van storingen in de warmtepomp. De flow-switch is een automatische schakelaar die in de leiding zit en detecteert wanneer er water door de leidingen stroomt. Als er voldoende waterstroom is, wordt het contact geactiveerd en zal de warmtepomp gaan werken. Als de sensor echter een te lage doorstroming detecteert, zal er een storing worden aangegeven. Als de flow-switch kapot is, kan de warmtepomp zichzelf ook niet activeren. Dit geldt ook wanneer de doorstroming zeer beperkt is.

De oplossing is het vervangen van de flow-switch, maar dit is niet altijd eenvoudig. Neem contact op met de leverancier voor hulp en assistentie bij het vervangen van de flow-switch of het oplossen van andere problemen met de warmtepomp.

Mijn zwembad wordt niet snel genoeg verwarmd door de warmtepomp #

Het doel van de warmtepomp is om je zwembad snel op te warmen. In de praktijk werkt dit echter niet altijd zoals gewenst door de eigenaar of gebruiker.

De warmtepomp moet een balans vinden tussen het snel opwarmen van je zwembad en het zuinig omgaan met energie. Je kunt een warmtepomp met een hogere capaciteit in kW aanschaffen, maar dat is niet altijd de beste oplossing. Soms is geduld een schone zaak. Maar wat als je zwembad niet of nauwelijks opwarmt? Controleer dan zorgvuldig de volgende zaken:

  1. Is de warmtepomp goed ingesteld op de juiste temperatuur?
  2. Is de doorstroming in de leidingen in orde? Is de bypass goed afgesteld?
  3. Gebruik je een goede afdekking om afkoeling en verdamping tegen te gaan?
  4. Is het zwembad voorzien van isolatie?

Een zwembadbouwer zal je ook altijd deze vragen stellen als je een probleem meldt. Controleer dit dus goed voordat je contact opneemt.

problemen met de warmtepomp

De ventilator van mijn warmtepomp werkt niet #

Het een en ander is afhankelijk van welk type en merk warmtepomp je hebt. Het kan zijn dat de condensator van de motor van de ventilator defect is. Dat merk je vaak aan het brommende geluid wat de ventilator maakt. Het kan ook zijn dat de ventilatormotor zelf stuk is. In beide gevallen zul je de onderdelen moeten vervangen. Ook is het mogelijk dat er iets mis is met de flow-switch en de sensoren, die soms kwetsbaar zijn en service nodig hebben.

Foutindicator #

Bij de meeste warmtepompen is er een foutindicator aanwezig en kun je het probleem opzoeken in de handleiding van je warmtepomp. Daar staat vaak ook een oplossing bij. Kom je er zelf niet uit, neem dan contact op met een monteur.

Stroom uitschakelen #

Schakel sowieso de stroom uit als je de warmtepomp wilt controleren of wilt sleutelen aan een van de onderdelen van je warmtepomp.

4 reacties

  1. Pieter Brooijmans

    De ventilator blijft na stilstand hangen. Als ik mij ventilator even aanraak met een stokje, begint hij te draaien. Wat kan het probleem zijn

    • Maurice van den Heuvel

      Dat is lastig. Ik verwacht geen probleem in de sensoring of aansturing. Dan zou het dus met de motor van de ventilator te maken hebben.
      Ik ga ervan uit dat het een enkel fase model is, dan heeft de motor waarschijnlijk een condensator voor de piekspanning bij de start. Zwembadpompen hebben dat ook, dan gaan ze zoemen als de condensator defect is.

      Je zou kunnen proberen deze te vervangen, maar of je dat zelf kan doen is maar de vraag. Stuur me anders een e-mail voor een goede monteur.

    • Maurice van den Heuvel

      Dat zou kunnen duiden op een niet goed ingestelde bypass. Wat is de ingaande en uitgaande temperatuur? Dan kan je de delta-T beoordelen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Ga naar het aanvraagformulier en ontvang snel een op maat gemaakte offerte voor je zwembad