Stuur ons een bericht
Menu Sluiten
Categorieën bekijken

veel gestelde vragen zelfbouw

< 1 min lezen

Veel gestelde vragen over zelfbouw zwembaden #

zwembad bouwen #

  • Hoe maak ik mijn terras en zwembadrand antislip?

    Een randsteen of boordsteen is de smaakmaker van je zwembad. Het is de aansluiting van je zwembad op de tuin en je kijkt er het hele jaar naar.

    Je kan een randsteen kiezen in natuursteen, composiet materiaal of beton. Elk materiaal heeft een bepaalde duurzaamheid, prijsklasse en uitstraling. Maar belangrijk is om altijd te kiezen voor een stroef oppervlak. Hiermee voorkom je uitglijden en ongelukken.

    Een boordsteen van natuursteen wordt meestal gebrand en geborsteld. Hiermee is de oppervlak al ruw, maar niet pijnlijk. Dit materiaal is hiermee vrijwel volkomen antislip.

    Composiet wordt ook voorzien van een stroeve toplaag.

    Beton is van oorsprong ook een ruw materiaal. Doordat het poreus is kan er wel een alglaag op komen en dat maakt het soms wel glad.

    Een randafwerking in bijvoorbeeld hardhout is niet aan te raden. Dit wordt al snel spekglad en de duurzaamheid is waardeloos. Het wordt verkocht als onverwoestbaar hout, maar binnen enkele jaren zal je het echt moeten vervangen wegens kromtrekken en verrotting.

  • Hoe plaats ik een terras rondom mijn zwembad?

    Dit is een lastige vraag. De grond rondom het zwembad zal namelijk gaan inklinken in de loop der tijd. Aangezien je de grond niet kan aantrillen is dit onvermijdelijk. Aanwateren en gebruik van gestabiliseerd zand is wel aan te raden.

    Je kan een terrastegel plaatsen in stabilisatie zand of beton. Wanneer je direct na het afronden van het zwembad een betonplaat gaat storten heb je grote kans dat deze plaat gaat zweven. De betonplaat kan dan afbreken en zelfs het zwembad beschadigen.

    Beter is het dan ook om na het aanvullen de grond even met rust te laten. Bijvoorbeeld door in de herfst te bouwen en in het voorjaar de zaak af te ronden. Dan heeft de grond een half jaar de tijd om al in te klinken. Daarnaast is het advies om met zand te werken en niet met beton. Een zandbodem is makkelijker te bewerken bij een onverhoopte lekkage en eenvoudig op te hogen bij een verzakking.

    Let wel op de tegeldikte van het terras. Bij beton heb je doorgaans een dunnere tegel nodig.

  • Hoe kan ik het beste het zwembad aanvullen aan de buitenkant?

    Dit hangt sterk af van het type zwembad en dus het type wand je gebruikt. Bij een gemetseld bad kan je aanvullen met geel zand. Wij adviseren echter altijd gestabiliseerd zand te gebruiken. Dit is bijvoorbeeld geel zand vermengd met cement.

    Bij een rond zwembad met een stalen wand of een monoblock is dit absoluut noodzakelijk. Beton is meestal niet aan te raden, want het beton is dan wel heel permanent. Mocht er in het leidingsysteem toch een probleem zijn dan kan je er nooit meer bij.

  • Is het verwerken van EPS in mijn zwembad gevaarlijk?

    Nee niet echt, mits je weet wat je doet.

    Wanneer je denkt aan EPS blokken voor de snelheid van bouwen, bedenk het dan nog eens goed. Uit ervaring weten wij dat dit bouwsysteem langer duurt en een stuk duurder is. Veel leveranciers zijn voor dit systeem omdat het hen onderscheidt van anderen en het is duurder, dus de marge is hoger.

    Grootste gevaar is dat je te snel en teveel beton in de wanden giet. Indien je dit niet met beleid doet, dan is de kans op het klappen van de wanden levensgroot. Ook al doe je het met beleid, de blokken kunnen een zwakke plek hebben ergens. De kans dat je dan moet stutten is alsnog aanwezig.

    Daarnaast dien je echt de wanden heel goed te voorzien van schoren en een houten frame voor de stevigheid. Doe je dit niet dan wapperen de muren al snel om en heb je een trapeze vorm zwembad in plaats van een mooi recht model. Probeer dan nog maar eens een rolluik te plaatsen.

  • Hoe maak ik mijn zwembadtrap met EPS?

    Niet doen.

    Het is heel lastig om een bouwkundige trap uit te voeren in polystyreen. Het materiaal is zacht en je loopt er snel een deuk in, ondanks de waterdruk na het vullen. Een folielasser zal de folie of antislip folie vast willen zetten om te voorkomen dat bij het vullen de folie uit de hoeken schiet. Het boren in een traptrede van piepschuim is natuurlijk onmogelijk. Wanneer je de hele bouw uitbesteed is er natuurlijk niets aan de hand, dan is het de verantwoordelijkheid van de zwembadbouwer.

    Wij adviseren de traptreden op te bouwen met betonblokken. Dit gaat snel en je hoeft niet extra beton te storten. Nadeel is dat je de treden wel glad moet afwerken met bijvoorbeeld stucwerk.

  • Gebruik ik betonblokken of EPS blokken voor mijn zwembad?

    Lastige en fundamentele vraag.

    Het gebruik van betonblokken is eigenlijk op veel vlakken de beste keuze. De aanschafprijs is lager, de bouwtijd is sneller en het is eenvoudiger uit te voeren. Maar EPS blokken hebben toch ook enkele voordelen.

    Je hoeft geen bezoek aan de fysiotherapeut te boeken voor je rug na het sjouwen van honderden blokken. De wanden hoeven niet meer glad afgewerkt te worden en je hebt meteen een goede isolatie voor je duurzame zwembad.

    Wanneer je van een beetje uitdaging houdt, of je hebt een goede zwembadbouwer dan kan je zeker kiezen voor deze innovatieve vorm van bouwen. De kwaliteit is tegenwoordig uitstekend en de folielasser weten er goed mee om te gaan tijdens het verwerken van de gewapende folie.

  • Kan ik kalkzandsteen gebruiken bij mijn zwembad?

    In de bouwkunde is kalkzandsteen de benaming voor een metselsteen die gevormd wordt door ongebluste kalk en zand intensief te mengen, in steenvorm te persen en onder stoomdruk te verharden. Wij raden het af om dit materiaal te gebruiken bij een zwembad.

    Er is geen eenduidige mening of je kalkzandsteen kunt gebruiken in de grond of als fundering. We zien dan ook geen reden het wél te doen, aangezien een betonblok perfect te gebruiken is. Kalkzandsteen zou grondwater kunnen opnemen en daardoor de structuur zien aantasten. Je wilt dit risico niet lopen bij je zwembad.

  • Kan ik betonblokken gebruiken voor de wand van mijn zwembad?

    Ja dat kan zeker! Sterker nog, wij adviseren dat met klem. Beton heeft namelijk de perfecte eigenschappen om alle invloeden van grond en grondwater te weerstaan. Niet voor niets zie je ook funderingen altijd met beton uitgevoerd.

    Een betonblok is eenvoudig te stapelen en zo te metselen met cement of te verlijmen. Zolang je het recht en stevig doet kan er niet veel mis gaan. Wij geven veel informatie rondom het bouwen met betonblokken, aangezien dit een van de meest betrouwbare methodes om een zwembad te bouwen.

  • Waarom moet de vloer van een zwembad helemaal glad zijn gemaakt?

    Het ligt een beetje aan het soort zwembad dat je gaan aanleggen. Als je een zwembadfolie neemt dan zorgt de waterdruk ervoor dat je elke oneffenheid kan bewonderen. Dit gaat al snel vervelen en het is onherstelbaar. Het beton vlinderen is dan absoluut een aanrader.

    Bij het toepassen van een polyester of polypropyleen zwembad is het minder van belang. Je hebt daar immers een harde bodem. Je moet dan er enkel voor zorgen dat je geen grote oneffenheden hebt en de vloer moet natuurlijk perfect waterpas liggen.

  • Hoe lang moet de betonvloer van mijn zwembad drogen?

    De droogtijd is afhankelijk van de water-cement (W/C/ factor) verhouding en andere stoffen die toegevoegd zijn. Doorgaans kan je er op rekenen dat na 48 uur de betonplaat toegankelijk is en na 72 uur is het beton echt goed droog. Dit kan wel afwijken door zon of regen bijvoorbeeld.

  • Hoe dik moet de betonvloer van mijn zwembad zijn?

    Het hangt er een beetje vanaf, maar als je een zwembad in een normaal formaat aanlegt dan adviseren wij standaard minimaal 20 centimeter beton. Kies dan voor een kwaliteit C20/C25 (vraag de leverancier) en gebruik een enkelvoudig bouwnet van 8 mm. Onder het beton leg je een plastic zeil om snel uitdrogen te voorkomen.

    Werk de vloer vervolgens af door te vlinderen. Dit maakt de betonvloer het sterkst. Egaline is ook een optie, maar duur en meestal onnodig.

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Ga naar het aanvraagformulier en ontvang snel een op maat gemaakte offerte voor je zwembad