Zwembaden bouwen in Frankrijk: Wat je moet weten over de veiligheidsregels
Als je in Frankrijk een zwembad wilt bouwen, moet je rekening houden met strenge veiligheidsvoorschriften. Er gelden verschillende regels voor privézwembaden en zwembaden op bijvoorbeeld campings. Veel mensen ervaren deze regels als ingewikkeld, maar ze zijn er niet voor niets: ze helpen ongelukken voorkomen.
Verzekeringen dekken bijvoorbeeld geen ongevallen als je zwembad niet aan de veiligheidsvoorschriften voldoet. Ook kan het zijn dat je geen vergunning krijgt als je niet aan de eisen voldoet. Daarom is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn. Hieronder vind je de belangrijkste normen waaraan een zwembad in Frankrijk moet voldoen.

Veiligheidseisen voor zwembaden in Frankrijk (AFNOR-normen) #
Hekwerk en afrastering (NF P90-306)
Een zwembadhek of afrastering moet minimaal 1 meter van het water geplaatst worden en een kind van jonger dan 5 jaar tegenhouden. Het hek mag door jonge kinderen niet geopend kunnen worden en moet glad materiaal hebben om verwondingen te voorkomen.
• De minimale hoogte is 1,10 meter vanaf een muurtje of 1,22 meter vanaf de grond.
• Het hek moet stevig vastzitten en een toegangshek hebben dat naar buiten opent en op twee manieren afsluitbaar is.
Zwembadalarmsystemen (NF P90-307)
Als extra beveiliging kun je een alarmsysteem installeren dat een signaal geeft als iemand in het water valt. Let op: dit voorkomt niet dat iemand daadwerkelijk in het zwembad terechtkomt, maar kan wel helpen om snel in te grijpen.
Zwembadafdekkingen (NF P90-308)
Een afdekking moet niet alleen het zwembad beschermen tegen vuil, maar ook sterk genoeg zijn om ongelukken te voorkomen.
• Het zeil moet over de randtegels liggen en een gewicht van minstens 100 kg kunnen dragen.
• Kleine kinderen mogen de afdekking niet zelf kunnen bedienen.
• Alleen afdekkingen met het AFNOR-keurmerk (NF-embleem) zijn toegestaan.
Zwembad overkappingen (NF P90-309)
Bij vaste of verrijdbare zwembadoverkappingen gelden dezelfde veiligheidsregels. De toegang, bediening en afsluiting moeten zo ontworpen zijn dat kleine kinderen er niet zelfstandig in kunnen.
Hoe weet je of je zwembad voldoet aan de veiligheidsnormen?
• Zwembaden aangelegd vóór 8 juni 2004: Je moet een erkend specialist laten beoordelen of de veiligheidsvoorzieningen aan de normen voldoen. Na inspectie krijg je een certificaat of advies over verbeteringen.
• Zwembaden aangelegd na 8 juni 2004: De aannemer of installateur is verplicht een certificaat te overhandigen waaruit blijkt dat het zwembad voldoet aan de wettelijke eisen. Heb je dit certificaat niet, dan kun je alsnog een controle laten uitvoeren door een vakman.
Let op: Voldoe je niet aan de verplichte veiligheidsmaatregelen? Dan riskeer je een boete tot € 45.000 en mogelijk zelfs strafrechtelijke vervolging bij een ongeval.