Eén van de belangrijkste fases van een bouwkundig zwembad is de ruwbouw. Dat wil zeggen; de betonvloer, de wanden en afwerking hiervan. Eventueel ook met isolatie afgewerkt.
Hiermee realiseer je de eerste fase voor je zwembad. Of de binnenzijde wordt afgewerkt met zwembadfolie (hierop is het bouwplan gebaseerd) of tegels of zwembadverf, deze basis kan je maar beter grondig en gedegen aanpakken. Te beginnen met de betonvloer.
De betonvloer van een zwembad #
Een betonvloer storten voor een zwembad is niet moeilijk, maar moet uiteraard wel goed gebeuren. Uiteraard moet deze waterpas liggen, al heb je het voordeel met betonblokken en metselwerk dat je enige speling hebt voor een correctie. Door op bepaalde punten de voegen aan te passen. Maar een vlakke zandbodem met laser gecontroleerd is wel een goede start.
Plaats onder de aankomende vloer een plastic zeil om te snel uitdrogen te voorkomen. Als de vloer te snel kan drogen (vocht afgeven aan de onderliggende grond) dan heeft dit een negatief effect op de kracht van het beton. Of je er ook nog isolatieplaten onder wil verwerken is echt aan jezelf. Veruit de meeste warmte verlies je aan de bovenzijde, maar met regelmaat wordt onder de vloer dus ook geïsoleerd.
Een bekisting is wel handig, want het bespaart beton. Je gebruikt anders de uiterste zandwanden als begrenzing en dit is zonde van het materiaal. Steigerplanken voldoen prima hiervoor.
Plaats altijd betonijzer in de vorm van een bouwnet in de vloer. Enkelvoudig is voldoende en een dikte van 8 mm is prima. Vaak zijn de netten 200×300 cm en hebben ze een structuur van 150 mm als raster. Verbind ze goed met elkaar en maak ondersteuning zodat ze niet op de bodem van de vloer komen te liggen.
Als alternatief kan je opteren voor staalvezels in de betonplaat. Een bouwnet is dan niet nodig en de vezels geven ook extra stevigheid. Je hebt wel een kans op scherpe delen van de vezels na het bewerken van de vloer en meer roestvorming aan de oppervlakte. In de praktijk wordt het nog niet veel toepast.
Specificaties betonvloer voor een zwembad #
Dikte: 20 cm
Wapening: enkelvoudig 8 mm (of staalvezels)
Kwaliteit: betonsterkteklasse c20/25
Afwerking: gevlinderd (aanbevolen)
Droogtijd: 72 uur tot 28 dagen
Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan! #
Ga naar het aanvraagformulier en ontvang snel een op maat gemaakte offerte voor je zwembad
Een vloer van 20 cm dikte is meer dan voldoende. Technisch gezien kan het ook wat dunner, maar dit is de algemene norm tegenwoordig.
Overleg met de betoncentrale welke kwaliteit beton je nodig hebt. Over het algemeen is c20/25 voldoende als betonsterkte. Je kan veel hoger gaan, maar dat maakt het niet goedkoper. Bij de bestelling kan men ook vragen naar de vereiste consistentie en bv korrelgrootte, maar laat dit over aan de centrale. Zij kunnen ook met de wijze van overbrengen de beste inschatting maken.
Het beton komt vrijwel altijd met een betonwagen naar de locatie. Of je al dan niet een pomp nodig hebt en eventueel een kraan over bebouwing hangt natuurlijk sterk af van de situatie. Laat in ieder geval iemand meedenken met je die ervaring heeft. Informeer tot welke afstand een pompwagen en kraan kan komen. Meet dan ook tot het midden van het bad, want tot het uiterste randje is niet voldoende.
Het verwerken van de vloer heeft wel wat hulp nodig. Beton moet meestal nog wel geholpen worden goed uit te vlakken. Luchtbellen ontstaan niet snel in een vlakke vloer overigens. Maar de top afrijen geeft zeker het beste resultaat.
Het drogen van het beton kan tot wel 28 dagen duren. Dan is de uitharding voltooid. Gelukkig kan je wel eerder de vloer betreden; na 72 uur kan je er al weer activiteiten op verrichten.
Aspecten bij het kiezen van de juiste betonsoort voor een zwembadvloer #
Bij de keuze van de juiste betonsoort voor de vloer van een zwembad spelen verschillende factoren een rol. Een goed gekozen betonsoort zorgt voor een stevige, waterdichte en duurzame constructie. Er is echter vaak misvatting over de eigenschappen van beton, zoals vloeibaarheid en sterkteklasse. Hieronder bespreken we de belangrijkste aandachtspunten.
Sterkteklasse en vloeibaarheid van beton #
De sterkteklasse van beton, zoals C20/25 of C25/30, geeft aan hoe sterk het beton is, maar zegt niets over de vloeibaarheid. Vloeibaarheid wordt aangeduid met een klasse van C1 t/m F5, waarbij C1 nauwelijks vloeibaar is en F5 zeer vloeibaar. Voor zwembaden wordt meestal een betonmengsel met F3 of F4 gekozen, zodat het beton goed verwerkt kan worden zonder te veel water toe te voegen, wat de sterkte en duurzaamheid zou verminderen.
Milieuklassen en vochtbestendigheid #
Naast sterkte en vloeibaarheid heeft beton ook een milieuklasse, die aangeeft in welke omstandigheden het beton bestand is tegen invloeden van buitenaf:
- XC3: Geschikt voor matig vochtige omgevingen, zoals ondergronds beton zonder blootstelling aan agressieve stoffen.
- XC4: Aanbevolen voor beton dat langdurig aan vocht wordt blootgesteld, zoals zwembadvloeren die in contact staan met grondwater.
Omdat het zwembad wordt afgewerkt met zwembadfolie, komen chloor en andere chemicaliën niet rechtstreeks in contact met het beton. Hierdoor is een agressieve milieuklasse zoals XA3 niet noodzakelijk.

Afwerking van de betonvloer #
Bij een foliezwembad ga je een kleine oneffenheid op de vloer al zien. De waterdruk zal de folie in elke kier duwen en scheidingsvlies gaat dit niet voorkomen. Zie je het niet meteen, dan wel na een jaar. Hoe kan je dan de vloer afwerken?
Vlinderen of polieren
Veruit de beste methode is om de betonvloer na het storten volkomen glad te maken met een machine. Dit heet vlinderen of ook wel polieren genoemd. Hiermee verkrijg je de meest gladde en sterkste basis voor de rest van je zwembad.
Hou wel rekening met de tijdsplanning. Het vlinderen moet met een machine gebeuren en dat kan niet wanneer het beton is uitgehard, dan heeft het proces geen zin meer. Zorg dus op tijd voor een vlindermachine en eventuele operator. Regen kan ook nog voor een probleem zorgen; grote druppels kunnen in de verse vloer deukjes veroorzaken.
Na het vlinderen zal je de toplaag willen beschermen voor beschadigingen. Het stapelen van de betonblokken kan te ruw gebeuren, dus oppassen is het advies. Vlinderen nadat de wanden geplaatst zijn is helaas geen optie.
Hoe gaat het vlinderen in zijn werk? #
Hier is een eenvoudige uitleg van hoe het vlinderen van een betonvloer werkt:
- Stort het beton: Begin met het storten van het beton op de gewenste locatie en zorg ervoor dat het gelijkmatig wordt verspreid.
- Nivelleren: Gebruik een reilat om het beton te nivelleren. Dit zorgt ervoor dat de vloer vlak en egaal wordt.
- Afwerken: Laat het beton enige tijd uitharden, maar niet volledig drogen. De precieze tijd is afhankelijk van de weersomstandigheden en de gebruikte betonsamenstelling.
- Vlinderen: Gebruik een vlindermachine (ook wel betonvlindermachine of troffelmachine genoemd) om het oppervlak van de betonvloer te polijsten. Deze machine heeft ronddraaiende bladen die over het beton glijden en zo het oppervlak glad en glanzend maken. Afhankelijk van het gewenste resultaat kun je één of meerdere keren over het beton gaan.
- Nabehandeling: Nadat het vlinderen is voltooid, moet je het beton nabehandelen om te zorgen voor een goede uitharding en duurzaamheid. Dit kan bijvoorbeeld door het beton vochtig te houden of een speciaal uithardingsmiddel aan te brengen.
Door deze stappen te volgen, krijg je een mooi afgewerkte betonvloer met een glad en duurzaam oppervlak.
Isolatieplaten voor de vloer #
Wil je de vloer aan de binnenzijde op voorhand niet glad afwerken, dan kan je isolatie plaatsen op de bodem. Druksterktes zijn tegenwoordig verkrijgbaar tot wel 500 kPa. Dit heeft zowel enkele voordelen als nadelen:
Voordelen isolatie:
- extra isolerende werking voor energiebesparing
- niet vlinderen of polieren van de toplaag en dus geen kans op beschadigingen tijdens latere werkzaamheden
- volledig zelf uit te voeren in plaats van de huur van een vlindermachine
Nadeel isolatie:
- kans op beschadigingen bij plaatsen folie of tijdens het zwemmen in een latere fase (onherstelbaar)
Je kan ook kiezen voor zachte en dempende isolatie die op een rol verkrijgbaar is. Dit lijkt een goede keuze, maar door de verende werking zal de maskering van oneffenheden niet optimaal zijn. Dit geldt ook voor de gemetselde wanden. Na verloop van tijd heb je de kans dat de voegen alsnog zichtbaar worden. Beste optie is dan om alsnog eerst de vloer geheel te egaliseren.
Een beschadigde vloer repareren
Indien het vlinderen niet is gelukt door een verkeerde planning of bv regenval, dan heb je gelukkig nog 3 opties om de vloer geschikt te maken voor de folie.
Allereerst kan je een smeervloer plannen. Dit is een dunne laag cement en deze kan behoorlijk gladgestreken worden opgeleverd. Meestal is deze dan 50 mm dik. Dit gaat wel van de diepte van je zwembad af!
Daarnaast heb je optie om kleine beschadigingen op te vullen met egaline. Dit is een vloeistof die je over de vloer uitgiet en die zich als het ware glad verdeelt over de vloer. Nadeel is dat egaline een behoorlijk prijzig spul is en je dus een dikke laag wil voorkomen.
Egaline aanbrengen in een zwembad #
Egaline is een soort vloeicement die verrijkt is met kunststoffen. Je kan egaliseren met egaline tot een verschil van maximaal 10mm. Je kunt egaline niet zomaar op de ondervloer aanbrengen: het moet eerst goed gereinigd worden en vaak moet er ook nog een primer aangebracht worden (anders hecht de egaline niet goed). Het is daarbij ook verstandig om grote en diepe gaten eerst te vullen met (snel)cement.
Als laatste kan je alsnog de isolatie aanbrengen zoals we hierboven hebben beschreven.
Wij zijn ons aan het oriënteren op een klein zwembad / plunge pool van zo’n 4 x 2,5 meter voor in de tuin. Nu hebben wij kleigrond en geven een zwembadleverancier en ook diverse websites aan dat je bij klei moet heien omdat het anders vroeg of laat gaat verzakken. Op deze site lees ik echter iets anders. Hoe kan dat? De woningen staan hier ook allemaal op minimaal 20 meter heipalen, dus sterk zal de grond inderdaad niet zijn.
P.S. Het type zwembad maakt ons niet zoveel uit, al is een polyesterbak (of variant) het eenvoudigst/sterkst/minst onderhoud (?)
Groet,
Michiel
Hallo Michiel,
Dank voor je reactie. Maar om een misverstand te voorkomen, je leest op deze site niet dat je NIET moet heien. Probleem is dat ik dat namelijk niet kan weten bij jou ter plaatse. En er staat wél dat je altijd zelf de afweging moet maken.
Desalniettemin komt heien bij zwembaden niet veel voor en is het lang niet altijd nodig, ook niet bij kleigronden.
Beste Maurice,
Dank voor je snelle reactie.
Maakt het type zwembad nog uit? Of gaat het puur om het gewicht en de draagkracht van de grond?
Mvg,
Michiel
Beste Maurice (of andere deskundigen op het forum die advies kunnen geven :-)),
Ik heb inmiddels een reactie van de gemeente m.b.t. sonderingsrapporten rond onze woning.
Hierin wordt o.a. aangegeven:
—
Het open waterpeil werd vastgesteld op 1,81 m- NAP. De grondwaterstand lag tijdens de uitvoering van net grondonderzoek in februari 2011 op ca 0,8 a 2,4 m- NAP. Opgemerkt wordt dat dit een serie van eenmalige waarnemingen betreft met een grote variatie als gevolg van de verschillen in de opbouw en doorlatendheid van de toplaag. De freatische grondwaterstand varieert en is afhankelijk van neerslagoverschot, bodemopbouw en afstand tot open water.
Uit de resultaten van het grondonderzoek kan de navolgende bodemopbouw worden afgeleid:
Diepte in m- NAP
m.v. – 4,0 a 5,0 KLEI en ZAND, wisselende lagen, deels uitgedroogde maaiveldlaag
4,0 a 5,0 – 11,0 a 12,0 KLEI en VEEN, slap, wisselende lagen, locaal met silt- en/of zandhoudende laagjes, grillige opbouw
11,0 a 12,0 – 16,0 a 16,5 KLEI, LEEM en ZAND, afwisselende lagen, zogenaamde “wadafzettingen”, afgesloten met holocene basisveenlaag
16,0 a 16,5 – ca 32,5 ZAND, matig vast tot zeer vast gepakt, met silten/of kleihoudende laagjes, grillige opbouw Pleistoceen-
—
Is er nu iets zinnigs te zeggen over het wel of niet nodig zijn van heien? Bij een zwembad van zeg 1,20 diep, zit er dus nog zo’n 3 a 3,5 meter zand/klei onder, voor je op een “slappere” laag komt.
Zeker als je het zwembad niet op beton zet maar gestabiliseerd zand valt het gewicht misschien nog een beetje mee, ten opzichte van de verwijderde zand/klei.
Alvast bedankt,
Michiel
Ik ken weinig mensen die een dergelijke voorbereiding doen voor een opzetbad ;->
Volgens mij kan je de vraag ook uitzetten op http://www.zwembadforum.eu. Hier zitten meer experts die je kunnen helpen, want ik ben zeker niet een bodemexpert die een absolute uitspraak wil doen hierover.
Nou, de voorkeur is geen opzetbad (dat is plan B), maar een ingegraven bad, vandaar. Voor opzet kan je het risico van verzakken iets makkelijker nemen dan bij ingraven. 🙂
Maar ik zal dat forum ook bezoeken, dank voor de tip.
We hebben reeds vijftien jaar een ingebouwd zwembad. Dit jaar moeten we de liner vervangen en willen het zwembad dan ook minder diep maken. Er ligt nu een betonvloer in van 20cm gewapend beton. Moeten we opnieuw een volledige betonvloer storten, of zouden we het ook kunnen ophogen met betonblokken met daarop een betonlaag of chapelaag?
Mijn vermoeden is dat je het beste een integrale vloer kan storten van beton op de oude vloer. Geen idee of eerst ophogen met betonblokken voordeliger gaat zijn. Helaas kan je de nieuwe vloer niet vlinderen in de hoeken en zal je dus nog een smeervloer of egaline moeten gaan toepassen.
Hallo. Hoe lang moet uw betonvloer uitdrogen vooralleer u de muren kan opbouwen?
Die meningen lopen uiteen van 72 uur tot een maand… Ik zou zeker 72 uur wachten, maar het is ook afhankelijk van de samenstelling van het beton en of je er bv een onderzeil hebt toegepast.
Hallo Maurice,
Als ik met betonblokken werk als wanden en vervolgens de binnenzijde met drukvaste (300kpa) XPS platen isoleer moet ik dan eerst nog de betonblokken stucen (glad maken). Lijkt mij niet namelijk, scheelt een hoop werk. Zou dit ook werken voor de vloer?
Nee dat hoeft niet. Maar isolatie op de vloer is niet slim. Dan loop je er al snel deuken in.
Beste,
Op de bodem van mijn zwembad komen er bubbels en lossen de mozaïeken… Ik heb de omhooggekomen beton doorprikt en er komt water uit… Oppervlakten van 20 op 20 cm leg ik zo bloot (de mozaïeken komen daar sowieso los). Moet ik de hele vloer her aanleggen of enkel de plaatsen waar de vloer naar boven trekt (en enkel de grote bubbels of ook de kleintjes waar de mozaïeken nog vast liggen).
Met welk producten vul ik de centimeter losgekomen ondergrond (egaline en primer?). Voor de mozaïeken te lijmen heb ik Starlike EVO bicomponent zuurvast epoxyafdichtingsmiddel (ik vermoed dat deze goed is)
Mvg,
Olivier
Hallo Olivier, Ik zelf heb hier geen ervaring mee. Maar op mijn informatieforum http://www.zwembadforum.eu zitten veel mensen die jou hier wel antwoord op kunnen en willen geven. Je kan je vraag daar eenvoudig plaatsen.
Dat is waarschijnlijk een Osmose proces en dat is een erg complex iets. Heb het meegemaakt met epoxy coatings. Door de Osmose reactie ontstaat er vocht, wat de coating (of in dit geval de tegels) eraf drukt.
Wat ook mogelijk is dat de betonvloer niet waterdicht is, waardoor het grondwater er door de druk er doorheen komt. Als er water in het bad staat, zou dit niet moeten kunnen overigens, alleen als het bad leeg is.
Behandeling van losgekomen tegels kan helaas niet aan de binnenzijde worden opgelost, dit moet altijd aan de buitenzijde, bijvoorbeeld door injecteren. Geen gemakkelijke opgave…
Succes.
Hallo maurice
Wij gaan een zwembad plaatsen van 7.5 x 3.5 x 1.2.
Stalen rand met liner .
Nu is mijn vraag . Moet voor het storten van de betonvloer er helemaal geen grondwater inzitten ??
Bij ons is er mknimaal grondwater aanwezig . Aangezien dat ze morgen komen storten ..gaat dot problemen opleveren .
Mvhr
Ja dit kan problemen opleveren. Grondwater en beton storten is een slechte combi.
Een diepere put maken en dompelpomp erin… Dan krijg je het misschien tijdelijk weg.
Dag Maurice,
Onze zwembadbouwer had eerst geen betonvloer opgenomen en wilde mits anleggen van drainage(cocosdarm) de chappe rechtstreeks op de grond leggen. en de muren op sleuffundering van beton zetten. Aangezien ik denk dat de grond te instabiel is wil ik toch werken met een betonvloer (gewopand) van 15dik.
Nu zegt mijn zwembadbouwer dat op de beton best nog een laag chappe komt met drainage daarin. Zij hebben namelijk al enkele maken meegemaakt dat het doek toch begint te zweven nadien (wegens nog resterend organisch materiaal? gasvorming).
Meen jij dat het nodig is om die chappe alsnog op de beton te leggen? of is dit een maat voor niets volgens jou? Ik vrees dat als ik het niet laat doen, mijn garantie niet zal tellen.
Groeten Steve
Lastig verhaal Steve. Waarom kies je voor een zwembadbouwer vanwaar je het bouwproces niet vertrouwt? Ik zou daar nog eens over nadenken. Een professioneel zwembad zonder betonvloer vind ik maar vreemd. En waarom dan daarna nog allerlei dingen toevoegen? Gasvorming heb ik nog niet meegemaakt.
Hallo Maurice,
Wij zijn helemaal zelf ons zwembad aan het bouwen , helaas zitten we met een vervelend probleem. We hebben zelf een betonnen vloer gegoten van 15 dik volgens de voorschriften en daarna onze muren gemetseld . De muren hebben we gecementeerd en zijn in heel goede staat . Maar nu komt het probleem . De vloer! Het beton dek is super goed en vertonen geen barsten maar we hebben de beton geegaliseerd en is helaas gebarsten op verschillende plaatsen . Hebben dit dan terug opgebroken en opnieuw gedaan , helaas opnieuw vol met barsten! Heb jij een idee wat we hieraan kunnen doen? Zijn ten einde raad.
Alvast bedankt
Groeten Caroline
Ik zie ook je Whatsapp bericht en zal je daar meer uitleggen omtrent het probleem. Heb nog wat meer informatie nodig namelijk.
Hoi,
Ik ben wel heel benieuwd naar dit antwoord aan Caroline. Ik moet namelijk nog beginnen met de egaline, dus kan hier nog wat van opsteken!
Ik heb destijds contact gehad met Caroline, maar geen eindresultaat vernomen. Wellicht leest/ontvangt zij dit bericht en kan ze nog antwoorden.
Dag Maurice,
ik lees in jouw blog niets over het chappen van de bodem van het zwembad.
Is dat niet meer van deze tijd ?
Alvast bedankt
Voor mensen die niet weten wat een chape voer is, zie deze link: https://www.chape-info.be/wat-is-chape
Je kan het gebruiken, maar waarom zou je? Een betonvloer vlinderen is niet duurder, meestal gladder, harder en minder werk. Als ‘redding’ gebruikelijk, maar je kan dan ook weer egaline gebruiken.
Beste Maurice,
Maar bijvoorbeeld 5 cm chape over de beton heen is wel een optie als de beton niet perfect is? Wij zouden de beton zelf willen gieten en dan zal hij mooi zijn maar niet perfect. Egaline is vrij kostelijk. Is een laag chape dan een optie?
Mvg,
Kim
Ja een chape vloer kan, maar zal minder glad zijn dan egaline. Ook is de laag minder hard met een iets grotere kans op loskomen van de bodem. Maar het wordt wel veel toegepast.
Beste Maurice. Wij gaan een ovaal zwembad plaatsen van 6.30m x 3.60m. Gisteren heb ik de put gegraven tot op 1.40, het bad is 1.20 diep, nu staat er op enkele plaatsen enkele plassen grondwater. Kan ik hierop mijn betonvloer van 20 cm opbouwen gewapend met een net van 8 mm? Ik ga 2 muren metselen met holle betonstenen van 29 x 19 x 19 aan de rechte wanden. Deze muren zou ik bewapenen in de vloer en opvullen met beton, is dit goed? Stort ik rond de ronde delen droge beton om de wanden te verstevigen? Ik zou dit stap voor stap doen, dus 40 cm water vullen, 40 cm droge beton vullen, om en om, is dit ok? Onder de liner komt een vilt, kan ik mijn betonplaat strak maken zonder te vlinderen, ik doe dit met een pvc afvoerbuis, aftrekken op 2 geleidingslatten. Heb je nog aanbevelingen of opmerkingen? Alvast bedankt voor je expertise. Vriendelijke groeten, Jan.
Hallo Jan,
Als er nog water staat zou ik wachten met de vloer. De rest lijkt me oke, maar check met name de handleiding voor de juiste stappen.
Ik wil een houten inbouwzwembad gedeeltelijk inbouwen. Het gaat om een zwembad van 6,5×3,5m, die ik ongeveer 70 cm wil ingraven. Ik wil als betonvloer betonplaten van 14 cm dik gebruiken (die heb ik al liggen). Is dat een probleem of kan dat wel?
De ondergrond is klei en in de winter staat het grondwater vrij hoog.
Geen probleem, zorg wel dat je de naden goed afwerkt, want elke oneffenheid ga je zien nadat er water in het bad zit.
Vraag je wel af of grondwater en hout een lekkere combinatie is. Ligt echt aan de kwaliteit van het hout of het een probleem gaat geven.
Beste Maurice,
Ten eerste: wat een interessant blog!
Je stelt dat je bij het inbouwen van een rond stalen bad als bodem gebruik kan maken van stabilisatiezand. Ik een wil staalwand zwembad van 350 half ingraven in kleigrond, als ik het zo bekijk blijf ik daarbij boven het grondwaterpeil. Toch nog een paar vragen over het stabilisatiezand: Hoe dik moet de laag zijn? Moet dit aangetrild worden? Hoe maak ik dit mooi vlak? Hoe hardt dit uit?
Groeten Simon
Hallo Simon,
Dank voor het compliment.
Kijk ook even naar deze pagina, daar staat meer informatie: https://bouwzelfjezwembad.nl/begrippen/gestabiliseerd-zand
Je kan iemand met ervaring in het leggen van terrassen om het zand mooi uit te vlakken, daar is wel wat ervaring voor nodig. Let op! Dit is de basis en fundering van je zwembad, voor jaren. Zorg dat het optimaal is, dat komt ten goede van je zwembad.
Beste Maurice
Vraag ik ga een stalen rond zwembad van 4.6 en 1.2 diep circa 50 cm ingraven mijn ondergrond bestaat uit klei grondwater zit dieper dan 100cm Ik kan hier volstaan met stablisatiezand hoe dik moet deze laag zijn ? zoals ik uit eerdere berichten gelezen heb? Kunnen hierover dan weer isolatie platen en daarna het anti schimmelvilt plaatsen? Mvgr Peter
Een rond zwembad kan prima op gestabiliseerd zand geplaatst worden inderdaad. Maak het vlak en circa 15 cm dik. Xps500 platen helpen je dan ook de folie te beschermen (zie de webshop).
Dankje voor jou snelle reactie !
Nog een vraagje Moet ik dit stab aantrillen
Mvgr Peter
Nee zou ik niet doen. Als het goed is uitgehard gaat het ook prima zonder.
Wij gaan een rond staalwand zwembad van Trevi voor 3/4 inbouwen en hebben reeds de put zelf uitgegraven. We willen nu een betonplaat van 15 cm laten storten, maar hoe kunnen we het best ervoor zorgen dat deze volledig waterpas ligt aub ?
Heel eenvoudig, uitbesteden als je niet zeker van je zaak bent en hierop niet besparen. Een betonvloer waterpas maken is een basisvaardigheid, maar niet altijd makkelijk. Goed navragen bij degene die het gaat uitvoeren dus.
Beste,
In het verleden heb ik zwembaden gemaakt voor klanten wij goten een gepolierde of gevlinderde betonnen dek en betonnen wanden hierop gegoten, maar hier kwam nooit een liner in waren wel strakke zwembaden… nu is mijn vraag zou dit “mooi” gaan blijven? Heeft u hier ervaring mee?
Mvg ruben
Hallo Ruben,
Wij werken uitsluitend met zwembadfolie, met als voornaamste reden dat op wat verkleuring na de levensduur wel 20 jaar is. Beton heeft een veel sterkere uitwerking op chloor etc. Je moet dit na een tijd dan ook weer opnieuw bewerken.
Vraag een goede kelderbouwer om iets waterdicht te krijgen en men hanteert echt andere normen dan doorgaans bij zwembaden wordt toegepast. Vandaar dat ik ook mijn vraagtekens zet bij de waterdichtheid op de langere termijn.
Bedankt voor het delen van de tips om zelf een zwembadvloer te storten. Ik ben aan het inventariseren wat ik allemaal zelf kan doen bij de bouw van mijn zwembad. Wellicht schakel ik iemand in die mij kan helpen bij het egaliseren van de bodem.
Beste Maurice,
Ik wil in kleigrond met een grondwaterpeil van ca 1,5 meter een rond stalen inbouwzwembad plaatsen. Het bad zal uiteindelijk 35 cm boven het maaiveld uitsteken. Nu wil ik het gat eerst dieper uitgraven tot ca. 1.4 meter en dan aanvullen met geel zand tot ik op een diepte zit van 1.1 meter. Ik zat te denken om het Conzero systeem toe te passen. ( http://www.conzero.de ) Heb jij hier ervaring mee?
Volgens de produkt specificaties heb ik dan geen fundering nodig.
Conzero werkt met bodemplaten die tevens als isolatie dienen.
Alvast bedankt voor jouw reactie.
Hallo Martijn,
Ik ken het systeem uit Duitsland niet goed, maar het principe is niet uniek. Een rond zwembad hoef je nooit te voorzien van een betonplaat, maar je hebt altijd het gevaar dat je de ondergrond indeukt. Het lijkt me een complexe en dure manier van een vloer maken. Je kan wellicht eps platen gebruiken en een goed scheidingsvlies.
Oké, dat is misschien ook een goede manier. Ga ik mij daar even in verdiepen. Dank voor jouw reactie!
Dag Martijn,
Zelf ben ik ook geïnteresseerd geraakt in het conzero systeem. Heb je daar inmiddels ervaring mee of heb je een andere keuze gemaakt? Hoor graag wat je hebt gedaan en hoe het bevalt.
grt Mark
Dag Maurice,
Ik lees dat je zegt dat er voor een rond zwembad nooit een betonplaat gestort hoeft te worden. Ik lees overal echter dat dit aangeraden/verplicht wordt. Wij willen een staalwand zwembad van 350 diameter ingraven en ik ben me aan het oriënteren wat de mogelijkheden m.b.t. de ondergrond zijn. Kan je me aangeven waarom jij geen betonvloer nodig acht voor een rond zwembad als dat half/geheel ingegraven moet worden? Het Conzero systeem lijkt een goede oplossing maar een betonvloer sluit ik nog zeker niet uit.
Alvast bedankt voor je reactie.
grt Mark
Hallo Mark,
Technisch gezien heeft een rond bad met een stalen wand geen betonplaat nodig. Ook niet voor de waterdruk. Dit is nu eenmaal een gegeven.
Wel dien je een stevige vloer aan te leggen, volkomen vlak en glad. Hierbij voldoet een betonvloer aan al deze eisen, maar nogmaals, niet noodzakelijk! Je kan met stabilisatiezand ook dit creëren, zeker in de kleinere afmetingen.
Ik ben niet bekend met het Conzero systeem, dus daar kan ik je niet mee helpen.
Groet Maurice
Beste Maurice,
In de voorgaande berichten lees ik niet zo veel suggesties of adviezen over mijn vraag:
We willen een bestaand (ingebouwd) ovaal vormig zwembad diep 1.5 meter en gemaakt van metalen panelen met een folie erin, moderniseren (rechthoekig) en iets dieper maken.
Eén van de punten waar ik me zorgen om maak is het instortingsgevaar van de grond rondom het bad op moment dat ik de oude wandbeplating verwijder en het geheel wat breder ga maken.
Heb je suggesties om een soort keerwand te maken? Huidige ovale bad is 7,6×3,6 en het nieuwe rechthoekige bad wordt 8×4 meter.
Alvast mijn dank.
Beste Lex,
Ik snap je vraag en het gevaar is ook wel aanwezig denk ik. Maar in het slechtste geval verwijder je een deel van het zand. Ik vermoed dat dit minder werk is dan keerwanden maken. Je moet toch extra uitgraven etc.